Byte av livsstil

När man som svensk flyttar till Oslo så förändras en stor del av ens vardag och man får växa upp väldigt mycket om man exempelvis flyttar direkt efter studenten. För det första så kommer arbetsdagarna antagligen att vara längre än en vanlig arbetsdag eftersom att du kommer bli erbjuden att arbeta extra och övertid. Sedan inser du att alla dina vänner som bor i Oslo säkerligen har andra arbetstider än dig och därför kan ni inte ses lika mycket.

Nätverka
Se till att skaffa ett brett kontaktnät av vänner så att du inte behöver vara ensam om du inte önskar att vara det. Tänk också på att planera hur länge du har tänkt att stanna i Oslo. Är det på obegränsad tid eller har du en plan att spara ihop pengar till en resa, studier eller kanske en lägenhet?

Möjligheterna är många och om du vill bo i Oslo på obegränsad tid utan en plan eller önskan om att tjäna ihop en viss summa pengar så finns det ingen anledning för dig att jobba ihjäl dig eller att stanna hemma på helgerna när andra är ute på krogen. Njut om du har chansen! Livet som svensk i Oslo är fantastiskt.

Tips för en högre inkomst
Om du, som de allra flesta svenskar i Oslo, flyttar dit för att arbeta ihop en buffert så har du alla chanser att göra detta. Här listas tipsen som får dig att bygga pengarna på kontot:

1. Välj ett jobb som garanterar dig en högre inkomst. Butiksbiträden tjänar mer än servitriser och om du väljer en butik som har öppet lite senare eller på helger så kan du tjäna mycket pengar.
2. Ta inte ett deltidsjobb. Om du börjar med ett deltidsjobb kan det vara svårt att hitta ett annat jobb som fyller i dina lediga tider när du behöver det. Satsa istället på att få ett heltidsjobb direkt eller på att ta ett deltidsjobb samtidigt som du söker ett heltidsjobb.
3. Var beredd på att ha lite fritid. Om du vill tjäna ihop mycket pengar så kommer det kräva både din tid och din energi. Bestäm några lediga dagar som absolut inte får vara arbetsdagar och håll dig till dessa för att kunna vila upp dig.
4. Skaffa billiga hobbys. Som ung i Oslo kostar det rätt mycket pengar att gå ut och äta, festa och hitta på saker. Försök aktivera dig utan att spendera för mycket pengar för ofta och arrangera hellre middagar än att gå ut och äta. Bio är en aktivitet som inte kostar för mycket i Oslo och att gå på tur, som är Norgebornas favoritsyssla, är helt gratis.
5. Ha med dig en garderob du tycker om och shoppa det du behöver i Sverige. Osloborna är helt galna i mode och de flesta är otroligt välklädda i de senaste märkeskläderna. Som en hårt arbetande svensk kan det vara tufft att känna sig nerklädd och därför är det viktigt att du har med dig snygga skor, en snygg jacka och rätt typ av väska – det kan lyxa till vilken outfit som helst.