Fritid & Nöje

Högtider
Om du saknar Sverige och svenska traditioner under din tid i Oslo så finns det gott om aktiviteter att delta på genom Svenska kyrkan. Svenska Margaretakyrkan, som den egentligen heter, ligger mitt i Oslo centrum vid tunnelbanestationen Stortinget, uppgång Grensen (Hammersborg Torg 8B) och är regelbundet öppet för gudstjänster.

Holmenkollen
Varför inte ta med vänner eller besökande familj till Holmenkollen där en av världens mest äldsta och kända hoppbackar är byggd? Åk upp en tidig förmiddag och promenera på berget, kolla in den hundra år gamla skidmuseet och ta en fika eller lunch bland någon av de omgivande restaurangerna.

Fritid - Holmenkollen

Det är inte bara Oslobor som besöker Holmenkollen – Holmenkollen är faktiskt en av Norges mest besökta turistattraktioner med närmare 1 miljon besökare per år. Själva backen är den nyaste hoppbacken i världen och med en höjd på cirka 425 meter över havet får man en fantastisk utsikt över det Norska landskapet.

För mer information om Holmenkollen, klicka här!

Bjerke Race Track

Bjerke race track är en travbana i Oslo där du kan se tävlingar varje onsdag och torsdag.  Här kan du även se Oslo Grand Prix som anordnas varje vår. I år (2017) gick loppet den första april. Bjerke är ett måste för alla som gillar trav och spel.

Vigelandsparken
För dig som är lite mer kulturellt intresserad föreslår vi att du tar en tur till Vigelandsparken – världens största skulpturpark som ligger placerad mitt i Frognerparken. De över 200 olika skulpturerna är skapade av Gustav Vigeland och runtomkring i parken ser man ståtliga, och lite erotiska, statyer i granit, brons och smidesjärn. Parken är ett perfekt utflyktsmål och en stor turistattraktion i Norge men det är viktigt att ta sig dit när det är fint väder då den måste upplevas i solljus.

Fritid - Vigelandsparken

Ut på tur aldrig sur
Detta är ett uttryck man ofta får höra i Oslo! När vädret tillåter och fritiden träder fram tar Osloborna på sig sina turkläder och åker på utflykt. Tur kan både betyda resa och promenad på svenska och det innebär kort och gott att man klär på sig ordentliga ytterkläder och vandrar i bergen, grillar med stormkök och njuter av allt vad Norges natur har att erbjuda. Osloborna är väldigt förälskade i sina turer och därför är det ett ypperligt tillfälle för dig som svensk i Oslo att försöka haka på några turglada för att både få lite frisk luft men också för att få ta del av den Norska kulturen.

Uteliv och nöjen

Norrmän är allmänt kända för att gilla fest och nattliv, vilket naturligtvis gör Oslo till en utmärkt plats om man uppskattar sådana nöjen. Välj och vraka bland mängder med nattklubbar, barer och diskotek där du kan roa dig och svänga loss.

Det är dock få nattklubbar och uteställen där du hittar pengaspel, detta för att det finns lagar och regler som begränsar detta. Du kan hittar däremot många alternativ på nätet om du t.ex vill spela casino och få lite spännande nöjen.

Vikingskipshuset
Om du är intresserad av historia så är Vikingskipshuset ett måste! Ute på Bygdøy i Oslo hittar du detta kulturhistoriska museum som innehåller vikingaskepp från olika gravfynd som Gokstad, Tune, Borrehaugene och Oseberg och de räknas som världens bäst bevarade utställda vikingaskepp. Vikingaskeppen byggdes på 800-talet och de beravdes tillsammans med sina vikingakungar för att åka på sin sista resa till dödsriket. Skeppen är större än vad man kan tro och man får som besökare en chans att nära ta del av de majestätiska skeppen och andra föremål som även hittades i gravarna. De skelett som har hittats tillsammans med skeppen finns också utställda på museet med noga beskrivningar av deras livsöden som man forskat fram.