Skäggprodukter

 

Skäggschampo och skäggtvål

Istället för att använda vanligt hårschampo bör man införskaffa ett skäggschampo eller skäggtvål. Eftersom skägget har en helt annan kvalité än det hår som växer på huvudet behöver man två olika produkter.

Välj ett skäggschampo eller skäggtvål som inte löser upp och tvättar bort de naturliga oljor som kroppen producerar och som ska få finnas kvar i skägget.

Ett populärt val för personer med känsligt skägg är kastilientvål, eftersom den är så mild mot både skägg och skäggbotten, samtidigt som den är bra på att få bort hudflagor och liknande smuts ur skägget och skäggbotten.

Skäggbalsam

Om ditt skägg behöver balsam efter rengöringen bör du definitivt skaffa ett skäggbalsam istället för att använda ett balsam som är avsett för håret på huvudet.

Skäggbalsam är ofta hårda eller semi-hårda i rumstemperatur, och man låter dem smälta i handen innan man arbetar in dem i skägget. Exempel på vanliga ingredienser är kokosolja, bivax och lanolin.

För vissa personer räcker det att använda skäggolja regelbundet istället för skäggbalsam.

Skäggolja

Sailors skäggolja

Sailors skäggolja

Till skillnad från skäggbalsam är skäggolja en produkt man inte bara applicerar direkt efter rengöring av skägget, utan med fördel kan använda som en del av sin dagliga rutin. Både skägget och skäggbotten mår bra av att behandlas med skäggolja.

Skäggolja hjälper till att återfukta både hud och skägg. Det gör skägget enklare att hantera, får det att se bättre ut och minskar risken för hudproblem i skäggbotten.

Även den som bara har ett kort skägg bör använda skäggolja.

När man applicerar skäggoljan är det viktigt att inte överdosera, eftersom det kan leda till onödigt kladd och göra att skägget ser flottigt ut snarare än blankt och fint. Många nybörjare blir förvånade över hur få droppar olja som krävs för att behandla hela skägget och skäggbotten. Vår rekommendation är att du börjar med 5 droppar, och sedan applicerar mer vid behov. Många faktorer påverkar hur mycket olja som går åt, till exempel skäggets längd och kvalité, samt hur mycket olja skäggbotten suger upp. Det är inte ovanligt att behöva någon eller några extra doppar skäggolja om man vistats mycket i torr luft eller utsatt sig för sol och salta bad.

Tips för dig som tycker att skägget och/eller skäggbotten känns obehagligt fett efter applikation:

  • Använd färre droppar olja
  • Arbeta in oljan ordentligt
  • Undvik skäggoljor som har arganolja eller jojobaolja som grundolja. Testa mandelolja eller ricinolja istället.

Många skäggoljor innehåller eteriska oljor, som är både vårdande och väldoftande. Välj med omsorg, så att doften inte skär sig med dina övriga hygienprodukter. Det går också att välja en skäggolja utan stark doft.