Söka jobb

Bemanningsföretag
Det finns många olika vägar att gå när man söker jobb i Oslo men det smartaste sättet att söka jobb på är att först och främst registrera sig på bemanningsföretags hemsidor. Hos bemanningsföretagen brukar det finnas jobb och även om det är en osäker marknad där man kan ringas in en timme innan arbetsstart så är det väldigt mycket bättre än att gå arbetslös i dyra Oslo. Oslo är en utmärkt stad att bo i om man har skaffat sig de rätta förutsättningarna men utan en ordentlig plan kan resan kosta dig mer än vad du kommer att tjäna.

Adecco
Det finns ett flertal populära bemanningsföretag i Oslo och ett av de mest populära är Adecco som är Norges största bemanningsföretag. Om du har tur och arbetar flitigt så kan du genom Adecco få fast tjänst på ett norskt företag och därigenom slippa Adeccos mellanhand.

Söka jobb - Adecco

Ett annat bemanningsföretag som är populärt är StudentWork. De hjälper unga att få jobb runtom i Norge och kan för vissa lagerarbeten erbjuda kurser i truckkörning i Stockholm. Även om du registrerar ditt CV är det alltid mer effektivt och professionellt att ringa bemanningsföretaget för att visa ditt intresse av att arbeta.

Övriga och kända bemanningsföretag är:
· Jobzone
Sandakerveien 114 B, Oslo
· Manpower Norge
Tordenskiolds gate 2, Oslo
· Rett Bemanning AS
Karenlyst Allé 40, Oslo
· Hamilton People AS
Kirkeveien 64 B, Oslo
· Workshop bemanning och kompetanse
Østensjøveien 43, Oslo
· Academic Work Norway AS
Nydalen allé 27 B, Oslo
· Kelly Services Norge AS, avd. Oslo
Rosenkrantz’ gate 20, Oslo

Hur söker man?
Om du inte lyckas eller vill arbeta genom ett bemanningsföretag rekommenderar vi att du åker upp ett par veckor innan du har tänkt att arbeta i Oslo och bor på ett hostel för att under ett par dagar dela ut ditt CV. Eftersom att svenskarna är kända för att arbeta hårt, ha arbetsmoral och för att de sällan tackar nej till övertid så är Osloföretagen väldigt positivt inställda till ny arbetskraft från Sverige. Det bästa du kan göra är att skriva ut ett ordentligt CV, klä upp dig professionellt och gå runt på stan och dela ut ditt CV öga mot öga till olika arbetsgivare. När de får se att du har rest till Oslo för att försäkra dig om ett jobb så kommer de se hur ambitiös du är och att du orkar anstränga dig det lilla extra.

Om du inte har några större krav eller önskemål på arbetsplats är butiker och restauranger de enklaste företagen att söka jobb på. Lämna ditt CV i kläd- och skobutiker, caféer, restauranger och du kommer antagligen att få ett par erbjudanden om en intervju.

Du kan med fördel ansluta dig till ett svenskt fackförbund för att få hjälp med CV, ansökningar, tips och råd för att öka dina chanser till jobb. Som medlem hos ett fackförbund så får du även extra trygghet och förmåner i form av försäkringar, rabatter och hjälp med mängder av olika saker som gör din vardag lättare i Norge.

Häng kvar i Oslo
Stanna kvar ett par dagar om möjligt när du har lämnat ditt CV för att kunna gå på en eventuell intervju och se även här till att ha löst ditt norska personnummer – du kommer att behöva det när du väl börjar arbeta och väntetiden är ett par veckor.