Lev som en Oslobo

Billigare och med mer tid
Det behöver inte vara så dyrt att leva i Oslo som många tror – Osloborna får generellt sett ut 20% mer av sina löner i Norge än vad svenskarna får av sina löner i Sverige. Lönen i Norge är nämligen bättre i jämförelse med svenskarnas löner till priserna i landet och därför är det inte så dyrt att leva i Oslo om man slutar jämföra det norska priset med vad det hade blivit i svenska kronor.

Många bedömer Norges priser enligt vad exempelvis en pizza kostar. I Sverige kan du få en pizza för 60 kronor medan samma pizza kan kosta 200 kronor i Norge. Priset på en pizza är faktiskt ett bra pris om man inte är turist och om man har en norsk lön som i de flesta fall är oerhört bra. När du är i Oslo så försök att hålla dig borta från turistfällorna när du ska shoppa och äta på restaurang. Karl Johans gate är en typisk turistfälla eftersom att det är mitt i city och det har utvecklat att hyrorna för butikslokalerna är skyhöga så att de mindre butikerna inte har råd att gå runt i områdena kring centrum.

Ett annat bra tips för att få dina pengar att räcka längre är att skaffa ett kreditkort från bank Norweigan.  Kortet är gratis och alla köp ger dig mil hos flygbolaget Norweigan som du kan använda för att flyga hem till Sverige eller på semester ner till värmen.

Majorstuen & Grünerløkka
Om du tar dig till Majorstuen och Grünerløkka så har du faktiskt kommit till de bästa shoppingdistrikten i staden. Detta vet inte alla om och därför går många miste om humana butiks- och restaurangspriser samtidigt som de missar den härliga atmosfären som strålar i områdena kring Majorstuen och Grünerløkka. Majorstuen är en lite mer lyxig stadsdel men samtidigt är där väldigt bra priser och Grünerløkka erbjuder cool hipstermiljö med tuffa butiker och alternativa mathak.

Karl Johans gate
Karl Johans gate har blivit bättre med åren men de svämmar fortfarande över av restauranger med galna menypriser och de typiska kedjorna som finns i varje land så som Gina Tricot, H&M och Bikbok. Under de senare åren har köpcentret Eger dykt upp och här hittar du Karl Johans gates bästa shopping med designermärken från alla världens hörn, till självklart dyrare priser.

Fritid - Karl Johans gate

Extra klirr i kassan
En stor fördel med att arbeta i Oslo är novemberlönen – man skattar nämligen bara 50 % av den ursprungliga skatten och det är ett par tusenlappar extra inför julklapparna och december månad. När man blir sjuk slipper man dessutom karensdagen och får 100% i sjuklön under de dagar man är hemma. Dock måste har varit anställd i fyra veckor för att få kunna sjukskriva dig och du kan dessutom bara sjukskriva dig under tre dagar per sjuktillfälle, max fyra gånger per år. Om du behöver vara hemma mer än dessa tre dagar, fyra gånger per år så behöver du lämna ett sjukintyg från din läkare till din arbetsgivare.

Kortare arbetsveckor
En annan stor ekonomisk fördel genom att arbeta i Oslo är att arbetsveckorna är kortare än en vanlig svensk arbetsvecka. I Oslo arbetar man nämligen 37,5 timmar per vecka och tack vare dessa kortare veckor går det mycket fortare att tjäna ihop övertidslön. Vidare kan man, tack vare att lönerna är så väldigt höga, arbeta en vanlig norsk arbetsvecka och dessutom få lite mer fritid att njuta av om man vill.