Hitta boende

Söker du boende i Oslo?
När du flyttar till Oslo så kommer du märka att det är en stor omsättning med svenskar där och att det alltid finns lediga lägenheter tillgängliga. Innan du flyttar måste du vara beredd på att du kan få tag på en lägenhet fort och att lägenheterna försvinner lika snabbt som de dyker upp. Det är alltså onödigt att söka lägenhet för tidigt såvida du inte har råd att betala hyran under tiden innan du flyttar in.

Pilestredet

I Oslo fungerar bostadmarknaden väldigt annorlunda än i Sverige – det är nämligen mer populärt att äga sin egen lägenhet och därför ställer man sig inte i bostadsköer i Oslo, man hyr direkt av privata fastighetsägare. Ansökan fungerar som en blocketannons – antingen söker en fastighets- eller bostadsrättsägare en hyresgäst eller så kan man som sökande skriva en egen annons om önskan av att hyra.

Försök att skriva din annons innan du åker till Oslo och sök gärna ett par lägenheter några veckor innan du ska flytta. Om du lyckas få någon som är intresserad av att hyra ut till dig kan det vara bra att resa till Oslo ett par veckor innan flytten (två borde räcka) för att söka jobb och lägenhet.

Var inte helt ärlig
Det bästa är att försöka boka in ett par lägenhetsvisningar när du är där och om du lyckas få en lägenhet så ska du signera kontraktet direkt för att undvika att ägaren ska hyra ut till någon annan. När du skriver din lägenhetsannons och träffar fastighets- eller bostadsrättsägare så utelämna hela sanningen, det kan nämligen ligga dig i fatet. Ingen fastighetsägare vill hyra ut till någon som kommer att stanna i ett par få månader och om din visit planeras vara kortvarig så bör du hålla det för dig själv och dra en vit lögn om längden av din vistelse. Det kan bli väldigt dyrt att bo i tillfälliga boenden och därför är det mer ekonomiskt om du gör denna resa innan flytten och bor på hostel ett par dagar under sökprocesserna för att säkra dig ditt boende och jobb.

Vad kostar det att hyra lägenhet i Oslo?
Priserna varierar en del från lägenhet till lägenhet men det är dyrt att bo i Oslo och en enkel 1 ROK kan kosta 8000 NOK utan problem. Hyresvärdarna, mindre som större, kräver också oftast en deposition på 2-3 månader vilket gör att du bör ha skapat en bra buffert innan du flyttar. Det finns hyresägare som hyr ut utan att kräva en deposition men de är få och lägenheterna försvinner direkt.

Det finns många vägar att gå för att söka en lägenhet i Oslo men några av de vanligaste vägarna är att ansöka via:

http://www.finn.no/
http://hybel.no/
http://www.bolignorge.no/
http://www.cribsnorge.se/bostad-i-norge

Köpa bostad

Det finns naturligtvis också bostadsrätter i Oslo och priserna är även här högre än hemma i Sverige. Ett köp av en bostadsrätt i Oslo är dock en investering då priserna kontinuerligt stiger. Du bör dock låna pengar i Norge om du ska köpa en bostad där och då hittar du enklast bra banker och kreditbolag på Norskkreditt.no som är en av de större jämförelsesajterna inom lån och krediter i Norge.

 Sommarjobb
Alla som reser till Oslo för att arbeta önskar inte att stanna i flera månader och för dig som enbart vill arbeta under sommarmånaderna finns det goda chanser till att hyra en lägenhet i andra hand. Oslo är inte bara en lyxig storstad, det är också en studentstad och under sommaren åker alla studenter hem och många av dem hyr ut sina lägenheter till säsongsarbetare.