Dela eller bo själv?

Ekonomiskt att dela
Om du planerar att flytta ensam till Oslo borde du fundera på om du vill bo själv eller ensam. Det är många gånger skönt att bo ensam men det är inte alltid lika ekonomiskt att göra i Oslo eftersom att lägenheterna är väldigt dyra. Många svenskar brukar välja en större lägenhet och sedan antingen bo i ett eget rum eller rentav dela ett par stycken i varje rum beroende på hur mycket pengar man vill spendera på sitt boende. Tänk på att många Oslosvenskar har väldigt olika arbeten och arbetstider så om du ska dela rum måste du vara beredd på en lite stökigare vardag om ni lever under olika tidpunkter på dygnet.

Det kan många gånger vara mest ekonomiskt att ansöka om bolån för att köpa en lägenhet, speciellt när man är flera som delar. Tänk dock på att en person bör äga lägenheten och stå för lånen, detta då det annars kan uppstå problem om någon flyttar eller när lägenheten ska säljas. En person ska stå för lånet och resten av de inneboende ska betala hyra till ägaren som står för bolånet.

Dela eller bo själv? Lägenhet

Större och mer centralt
Det finns många fördelar med att dela lägenhet och en av dem är att man ofta kan hyra en bättre och mer central lägenhet när man är ett par stycken. En vanlig familj med 3 barn har kanske inte råd att betala så att alla får egna rum men när man är 4-5 personer med ordentliga löner så får man ett väldigt bra boende till ett inte så högt pris per person. Det är samtidigt väldigt lätt att se en norsk hyra som skrämmande hög men i förhållande till en normal norsk lön så får man mycket för sina pengar i ett centralt område

En annan fördel om du flyttar ensam till Oslo och väljer att dela lägenhet är att du inte behöver vara ensam när du väl är hemma från jobbet och det är också mycket lättare att skapa ett socialt nätverk om man flyttar in till ett gäng som redan bott i Oslo ett tag.

Hamnar du med några inbitna eller Oslovana svenskar så får du chansen att ta del av de senaste tipsen inför matköp, jobb, uteliv och fritid och det är guld värt som nyanländ svensk i Oslo. Kanske önskar du dessutom att bo med norrmän i Oslo för att bättra på din norska och för att leva i en mer norsk kultur? Du har alla chanser att lyckas med det eftersom att många norrmän vallfärdar till storstaden för att arbeta och finna lyckan och de söker, precis som svenskarna, bra lägenheter att bo i till bra pris.

Språket
I Norge finns det två typer av norska och den första varianten är bokmål och den andra är nynorsk. I Oslo talar de flesta bokmål och det är den varianten som vi svenskar förstår lättast. Vanligtvis brukar svenskarna antingen försöka tala rent bokmål eller applicera bokmålet på svenskan genom att byta ut svenska ord mot deras norska motsvarigheter. Försök lära dig bokmål så snabbt du kan och bli inte skrämd om vissa dialekter är för svåra för att förstå. En Oslodialekt skiljer sig mycket från en Ålesundsdialekt men med mycket träning och envishet så löser de flesta svenskar det – om än med några engelska inslag vid behov.

Nynorsk är den äldre varianten av norskan och det är långt ifrån alla norrmän som både talar och behärskar språket. Nynorskan är svår att förstå och används sällan i Oslo.