Matbutiker och priser

Maten i Oslo är vanligtvis väldigt dyr och därför är det viktigt att vara à jour med dagens priser och om vilka butiker man ska handla vilka råvaror i. Handla först och främst kött i Sverige om du har chans och be besökande från Sverige att fylla en kylväska med kött – du kommer att spara stora summor på det. Lövbiff, kotletter och fläskfilé är att rekommendera. Fisk behöver man inte handla i Sverige eftersom att det i många fall är billigt i Oslo.

Försök att handla dina matvaror i veckan då priserna ibland kan höjas under helger när norrmännen vill lyxa till det och om du vill få tag på bra råvaror till ett bra pris bör du handla innan helgens start. Passa även på att storhandla om möjligt – det är inte så svårt att få hem dina matvaror om du har tillgång till trikken, cykel eller stadscyklarna.

Kiwi
Kiwi är en lågprisbutik och är känd för sina billiga priser. Du hittar Kiwi överallt i Oslo som bland annat på Storgata, Mølla, Torshov, Grønland, St. Olavsplass, Solli Plass, Ullevål, Grenseveien, Schous Plass, Byporten och Stovner med mera. Öppettiderna varierar men de flesta butiker har öppet mellan 07:00-23:00. Den enda butiken som har söndagsöppet är Kiwi på Mølla från 10:00-21:00.

Rema 1000
Rema 1000 är också en lågpriskedja som finns både i Oslo centrum samt utanför. Butiken är stängd på söndagar men öppettiderna är bra och här kan du handla mellan 07:00-23:00 i veckodagarna och 08:00-21:00 på lördagar (med undantag från vissa butiker). Du hittar Rema 1000 på Darres Gate, Jordal, Etterstad, Pilestredet, Ila, Torshov, Thorvald Meyersgate, Majorstua, Torggata, Trelastgården, Lakkegata, Universitetsgata och Fredensborgveien med mera.

Matbutiker och priser - Rema 1000

Bunnpris

Bunnpris är en lågpriskedja som värnar om att vara öppet varje dag och därför har många av butikerna i Oslo öppet på söndagar och helgdagar. Bunnpris har även en frukt- och gröntgaranti där man som konsument får lämna tillbaka frukt och grönt om man inte är nöjd med råvaran.

Matbutiker och priser - Bunnpris

Bunnpris finns bland annat på Grønland Basar, Kampen, Thorvald Meyersgate, Skøyen, Bygdøy Allè, Kirkeveien, Ruseløkka, Bislett, Pilestredet, Theresegate, Dælenegate, Grünerløkka, Sofienberg, Grensenveien, Konowsgate, Presidentgate och Adamstuen med mera.

Vilket märke ska man köpa?

De flesta svenskar i Oslo har lärt sig att det kanske inte alltid är kvalitén som styr shoppinglistan i matbutiken och i Oslo finns det två märken som går bra att köpa (dessa är inte nödvändigtvis av sämre kvalitet).

First Price
First Price är ett lågpriskoncept som säljer dagligvaror till fasta och låga priser och när du lärt dig hur märket ser ut är det lättare att handla. Frist Price säljer varor som bröd, färdigmat, fisk och skaldjur, kött, potatis, pasta, pålägg, choklad, kyckling, ägg, hygienartiklar och snacks med mera.

Eldorado
Eldorado är ett av de äldsta och mest kända lågprismärkena när det gäller dagligvaror och du hittar det i de flesta butiker som nämnt ovan men också även på Coop som är en känd butik i Oslo. Eldorado har varor som bakprodukter, choklad, bröd, dryck, ris, pasta, ägg- och mejeriprodukter och frysta bär, grönsaker och potatis med mera.