Privatlån

privatlånEtt privatlån är en form av blancolån (lån utan säkerhet) som ges till en privatperson. Många banker erbjuder privatlån, och det finns också en del andra företag och organisationer som man kan vända sig till för att ansöka om ett privatlån. På senare år har det till exempel dykt upp förmedlingstjänster och liknande på internet där privatpersoner lånar ut pengar till andra privatpersoner utan att någon ställs som säkerhet för lånet.

Till skillnad från till exempel ett hypotekslån eller lån hos pantbanken har ett privatlån inte någon säkerhet, och därför brukar räntan vara jämförelsevis hög. Har man ordnad ekonomi och inte behöver få tillgång till pengarna extremt snabbt brukar man dock kunna hitta långivare som erbjuder tämligen vettiga räntor och återbetalningsplaner, särskilt om man kan tänka sig att lägga lite tid på att jämför olika erbjudanden.

Att använda privatlån för kontantinsatsen när man köper bostad

När man som privatperson sätter en fastighet eller bostadsrätt som säkerhet för ett lån så finns det vissa lagregler som begränsar hur mycket man kan låna i förhållande till fastighetens värde. På grund av detta skapas ett mellanskillnad, den så kallade ”kontantinsatsen” som man måste skaffa fram på annat vis för att köpet ska kunna genomföras. Det är väldigt vanligt att köparen inte har tillräckligt med pengar för kontantinsatsen skramlandes runt på sparkontot, och därför måste låna pengarna. Här kan ett privatlån vara av intresse. Eftersom privatlånet inte har fastigheten som säkerhet för lånet ser regelverket helt annorlunda ut. Man måste inte ha sitt privatlån för kontantinsatsen hos samma bank som man har sitt stora huslån, utan man har en hög grad av flexibilitet vad gäller att välja lämplig långivare för privatlånet. Jämfört alltid vad olika långivare har att erbjuda dig innan du tackar ja till något.

Att använda privatlån för att köpa bil

Det finns många långivare som erbjuder billån där bilen står som säkerhet för lånet, men i vissa fall är ett vanligt privatlån utan säkerhet en bättre lösning. När en bil ska stå som säkerhet för lånet brukar det till exempel krävas att köpeskillingen är tämligen hög, eftersom den typen av lån inte erbjuds för bilar med lågt marknadsvärde. Med ett privatlån finns inte någon sådant krav, utan det går bra att till exempel låna 25 000 kronor. En annan fördel med privatlån istället för billån är att man kan ta höjd så att man har tillräckligt med kontanter för att omedelbart låta fixa till bilen. Man kan alltså köpa en bil med småfel och omedelbart får dem åtgärdade på verkstaden.

Att använda privatlån för att köpa båt

Precis som för bilar finns det särskilda lån där man sätter en båt som säkerhet för lånet, och även här kan det ibland vara mer fördelaktigt att ta ett vanligt privatlån istället. Till exempel kommer långivaren vid ett privatlån inte ha några krav på att du måste köpa båten via en auktoriserad båthandlare, utan det går bra att köpa direkt från en privatperson. Eftersom långivaren inte har båten som säkerhet för lånet kommer det inte heller ställas några krav på exakt hur du väljer att ha din båt försäkrad.