Ta sig runt

Marka
När du bor i Oslo kan det på vardagarna ibland bli rätt långa avstånd att ta sig fram på och då finns det många alternativ för cityborna så som bil, buss, trikk, t-bane, tog och båt. På helgerna inser man att Osloborna har väldigt nära till friluftslivet och den uppskattade Marka som är ett stort skogsområde runt omkring Oslo. På ungefär 20 minuter med bussen kan man ta sig till dessa natursköna omgivningar och det är här alla hurtiga Oslobor går på tur på fritiden.

Många tror att Osloborna hänger runt på Karl Johan och Vigelandsparken under sin fritid men dessa är väldigt turistiga (och det kan räcka med turistturer när vänner och familj besöker) och om man verkligen vill göra som norrmännen så bör man ta sig till skogsområden som Solemskogen och Sognsvann.

Det är mycket lätt att tänka sig att det enklaste sättet att ta sig dit man vill är med egen bil.  Då är dock ofta inte fallet om man vill ta sig till någonstans inom Oslo.  Om man vill ta sig ut på landet är dock bil oftast det bästa valet. Tänk på att du kan behöva vinterdäck på bilen när du far ut på landet även om vägarna är bra i staden.

Om man bor i Oslo upptäcker man snabbt att det finns andra sätt att ta sig fram inom staden som är bättre än med egen bil.

Cykel
Oslo är en perfekt cykelstad och överallt ser du ungdomar som cyklar runt. Om du redan har en cykel där hemma så ta med dig den men om du inte har så finns det alltid begagnade cyklar att köpa. Försök märka ut din cykel noga – en hel del cyklar blir stulna och ju mer din cykel står ut, desto svårare är det att stjäla den obemärkt.

Bysykkel
Stadscykeln är ett annat alternativ, eller bysykkeln som Osloborna kallar dem. Runtom i Oslo finns det olika stationer med stadscyklar och för att få tillgång till dessa krävs det att man köper ett abonnemangskort för 120 kronor per år. Cykeln kan lånas från stativen mellan 06:00 och 24:00 och för att hyra den måste man hålla sitt kort mot en kortläsare för att sedan låsa upp cykeln från stativet.

Ta sig runt - Bysykkel

Tanken med stadscykeln är att alla ska ha chans att få tillgång till en cykel och därför får man enbart hyra den i 3 timmar men det brukar räcka för en cykeltur eller för att ta sig från a till b. Om man hamnar vid en cykelstation där det inte finns några cyklar kan man ta sitt kort och hålla det mot kortläsaren för att få information om vart det finns lediga cyklar. Detta är ett väldigt uppskattat system!

För att köpa ett abonnemangskort, registrera dig här.

Trikken
Trikken kallar man Oslos spårvagnassystem (trikk betyder spårvagn) och dessa populära vagnar åker genom hela staden. Vissa gör misstaget och plankar på tågen för att slippa betala men mer än ofta kommer ett stort gäng kontrollanter som blockerar varje utgång på trikken och sedan ger dyra böter till alla som inte köpt en biljett. Läs mer information om tidtabeller och hållplatser.Ta sig runt med trikken

Båt
Vad många nog inte tänker på är att Oslofjorden ligger nära tillhands och vad vore inte underbart en lördag om inte en 20-minuterstur från Aker Brygge till någon av de pittoreska öarna i Oslofjorden? På sommaren hänger Osloborna på någon av Oslofjordens alla öar som bjuder in till mindre och större sandstränder, camping och vattenland. Skippa de dyra uteserveringarna i centrum, packa picknicken och ta en tripp till öarna för en heldag på stranden!